U bevindt zich in: Home -> Biografie

Henk de Leeuw den Bouter

...goud en zilversmid

Geboren in Schoonhoven in 1943, als zoon van een zilversmid.
Na een niet voltooide opleiding aan de Utrechtse kweekschool "Rehoboth" heb ik van 1967 tot 1970 de opleiding zilversmeden aan de "Vakschool" in Schoonhoven gevolgd, de stad waar ik mijn hele leven al woon en werk. Na mijn stageperiode bij docent Jan Elders op de "Rietveld Academie" en bij Gijs Bakker/Emmy van Leersum in Amersfoort heb ik tot 1973 in mijn eigen werkplaats hoofdzakelijk sieraden gemaakt. De serie "kegelsieraden" en de zgn. "gevouwen strip-sieraden" stammen uit die tijd; beide ontwerpen maak ik nog steeds. Van 1973 tot 2001 was ik leraar goud- en zilversmeden aan de "Vakschool".
In die periode heb ik ook werk gemaakt voor Gijs Bakker en Marijke de Goey.
Mijn ontwerpen voor geld- en sierclips uit de jaren tachtig zijn meer dan 10 jaar een kado geweest voor al mijn geslaagde vakschoolleerlingen.
Toen ik in 2001 mocht stoppen als leraar, ben ik weer vaker gaan werken in mijn eigen werkplaats.
Als zilversmid heb ik voor thema-tentoonstellingen in galerie "De Watertoren" en galerie "Studio 925" van Jan van Nouhuys een aantal schalen, kandelaars, kannen en vazen gemaakt.
Als goudsmid heb ik hoofdzakelijk broches ontworpen. In 2003 de zgn. "scharnierende broches" van titanium met gouden klinkjes.
Sind 2008 maak ik de "silhouet broche", een relatie sieraad dat uniek wordt door zijn of haar wijze uitspraak. In 2010 heb ik me verdiept in spirituele sieraden. Via mijn zus Elly heb ik daar kennis van genomen. De beeldkenmerken van de 7 chakra 's waren mijn inspiratiebron voor de broches en hangers. Door deel te nemen aan diverse beurzen probeer ik mijn werk bekent te maken en te verkopen. Ook verkoop ik via een aantal sieraden galeries. (zie links)

Bekijk hier een "bloemlezing" van het werk van 1968 tot 1998
henk03b.jpg henk04b.jpg
             mijn trouwe beursassistent, zoon Auke           mijn kleinzoons vol aandacht "meesterlijk 2010"